CRE8 vit ram

Uteplats & "berså" med tvist

Här kommer lite inspiration till uteplatser. Ofta så låser man sig vid att en uteplats måste ligga i anslutning till huset och visst är det mest praktisk. Men... har du möjlighet och tomten har rätt förutsättningar, gå gärna runt för att hitta fler härliga platser att sitta på. 

I vårt fall kände vi efter några år att vi ville vara och sitta här. Vi hade blivit lite trötta på att flytta hit stolar och bord för att kunna njuta av soluppgången över hallandsåsen och den sista kvällsolen. 

Om man ska bygga ett mindre fristående trädäck eller stenlagd uteplats tycker jag det är fint att skapa en tydlig "ingång" och inramning. Tips är också att beroende på årstid fylla på med krukor som är lätta att flytta runt på om man behöver mer plats och gärna ha doftande blommor i anslutning (om du gillar det).

Detta är en bit ut i vår slänt och på så sätt utnyttjade vi tomten ännu mer. Innan vi påbörjade bygget så mätte vi noga så att träddäcket skulle kännas lagom stort för möblemang och lagom långt ut i slänten. Vi ville inte att det skulle kännas som "en flygande matta" eller kännas obehagligt att vara på. Så vi övervägde också att ha någon form av staket eller skydd runt om. Men vi hittade dock ingen bra eller snygg lösning på räcke eller staket som passade för platsen. Så vi valde istället att bädda in träddäcket med mycket grönska och blommande buskar för att få känslan av en berså med tvist. Tanken var också att uteplatsen skulle smälta in fint mot utsikten och än så länge har ingen "ramlat överbord". 
 

Vårt trädäck är nästan fyrkantigt men vi har lagt det på snedden för att runda av hörnet på gräsmattan. Sedan har jag mjukat upp kanterna med rabatter framför och runt om samt krukor i hörnet för att få ett skönt chiflöde.

Att skapa/ha någon form av tak gör också att rumskänslan förstärks, därför gör sig ett parasoll fint på däcket. Hade vi inte haft utsikten att ta hänsyn till hade det också varit fin med en pergola över platsen. Det är mysigt att sitta under något på kvällen och gör det lite mer ombonat.


Så... här kan vi nu njuta av både grönska, utsikt och härliga sommarkvällar på vårt lilla trädäck.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Barbro » Fredags Feng Shui:  ”Vilken bra sammanfattning! Så lätt - och så svårt... Om inte sjukdom "tvingat" ..”

  • Lena » Med Dryboy löser du dynförvaringen.:  ”Vilken smart lösning!”

  • Caroline » En Gul God Morgon.:  ”Åh, den ska jag göra nu! Låter som en bra start - och intressant det där med ant..”

  • Tessan » En Gul God Morgon.:  ”Marias bok har jag också, mycket inspirerande! Väntar hem den om bliss i dagarna..”

  • Hélène (ny följare) » Nytt plank och trädäck.:  ”Vad bra det blev! Roligt att du delar med dig av processen , och även av tankarn..”

Bloggarkiv

Etikettmoln