CRE8 vit ram

Trädgårdsprojekt

Tänk vad en förändring kan göra. Denna del av vår trädgård har aldrig blivit riktigt bra. Det har varit barnens plats och alltid präglats av deras aktiviteter. Där har stått en lekstuga, en studsmatta och jag har försökt plantera diverse olika växter. Men det har som sagt aldrig blivit riktigt bra och vi har sällan använt platsen förutom när barnen har lekt.

Den stora utmaningen har varit att marken varit utsatt för starkt marktryck (här stod en hel del tunga maskiner under tiden vi byggde huset) vilket har gjort att jorden är för kompakt. Därför har det ofta stått vatten här eftersom jorden varit dåligt dränerad. Dessutom är platsen i söderläge vilket gör att det är sol här hela dagen och vindstilla eftersom vi har en ganska hög avenbokshäck runt om. Så det blir också väldigt varmt och torrt!

Det här året bestämde vi oss för att nu ska det bli bra här! Då jag länge drömt om ett växthus så var första planen att vi skulle försöka få plats med ett sådant och allra helst ett väggfast för att utnyttja tomten maximalt. Vi kom ganska långt i processen och jag hade ritat och designat hur det skulle se ut men sedan visade det sig att vi behövde söka bygglov då vi skulle placera det mot en komplementbyggnad och då gick luften ur mig lite. Jag hade ju sett fram emot att vara klar innan midsommar! Det hade också uppstått några fler saker som gjorde att jag drog i handbromsen och satte mig ner med ett tomt papper igen.

Ibland är det bättre att börja om än att börja kompromissa.

Efter ett par dagars funderande och ritande samt "Feng Shuiande" visste jag precis hur jag ville göra. Men det innebar lite mer arbete från vår sida så nu behövde jag verkligen övertyga min övriga familj om att mamma behövde arbetskraft i trädgården.


Eftersom jag arbetetat mycket med projekt i mitt jobb så startade vi med ett delprojekt. Det gjorde också det lättare att få maken med på tåget. Vi började med att flytta en befintlig skärmvägg som min man byggt för några år sedan.

Argumentet var 
- "Vi kan väl bara se hur det här kommer att se ut".

Så vi började med ett hål för plinten...Sedan började jag gräva lite i gräsmattan... förlåt mossmattan. Det här var det svåraste arbetsmomentet att få med de andra på. Men jag övertygade dem om att det här kommer att gå snabb, bara vi hjälps åt.

Jag upplyste också om att det är ju dessutom jättebra träning.
 Vi bestämde också att vi tar bara bort halva gräsmattan till att börja med... trots att jag ville ta bort hela på en gång. Men efter hand så försvann hela! Det var ju inte mycket till gräs att spara.Halva gräsmattan borta och skärmväggen på plats samt solsängen som ständigt flyttas runt för att "känna in" och hitta bästa kraftposition.


Äntligen är hela gräsmattan borta efter några helgers hårt arbete med många "gofikor" som "muta" och pepp. Vi hade dessutom fantastiskt väder och jorden var torr och fin. Eftersom marken var så kompakt redan så bestämde vi oss för att behålla matjorden under. Vi rensade bort så mycket rötter och ogräs som vi orkade och jag börjar lägga ut stenar för att "skapa rum".

Jisses vad jag flyttade stenar... Men för mig var det ett bra sätt att visualisera gångstenar och placering på möbler. Jag hade från börjar tänkt att sätta låga liguster och avenboks häckar för att skärma av men bestämde mig för att vänta. Jag fick en känsla av att det skulle kännas lite för trångt.

Äntligen en härlig oas istället för tradig torr växtplats. 

Det färdiga resultatet och vi är mer än nöjda. Fler före och efterbilder och inlägg på resten av ytan och kommer under helgen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Barbro » Fredags Feng Shui:  ”Vilken bra sammanfattning! Så lätt - och så svårt... Om inte sjukdom "tvingat" ..”

  • Lena » Med Dryboy löser du dynförvaringen.:  ”Vilken smart lösning!”

  • Caroline » En Gul God Morgon.:  ”Åh, den ska jag göra nu! Låter som en bra start - och intressant det där med ant..”

  • Tessan » En Gul God Morgon.:  ”Marias bok har jag också, mycket inspirerande! Väntar hem den om bliss i dagarna..”

  • Hélène (ny följare) » Nytt plank och trädäck.:  ”Vad bra det blev! Roligt att du delar med dig av processen , och även av tankarn..”

Bloggarkiv

Etikettmoln