CRE8 2019 orange vit org web

Fredags Feng Shui

Känner du dig uppskattad för den du är och det du gör eller känner du dig ibland utnyttjad? Är du en sån där "snäll" person som alltid ställer upp för andra men sällan får något tillbaka. Eller är det så att du faktiskt njuter av och älskar att hjälpa och att det gör dig lycklig.

En del människor verkar ha hur mycket energi som helst. De räcker alltid upp handen och anmäler sig frivilligt när något behövs göras. De fixar och trixar och får alltid ihop det och de gör det med ett leende.

- Inga problem, det här löser jag!
- Okej... va bra... att du gör det denna gången också.


MEN... tänk om, om vissa av de där människorna gör saker för andra just för att de behöver få känna sig duktiga och bekräftade och inte alls egentligen tycker att det är speciellt kul eller har tid. De vill känna sig uppskattade. Eller har ett kontrollbehov av att det måste göras på deras sätt. Eller hoppas att någon gång... någon gång ska någon säga - Nej du har gjort detta så många gånger så denna gång fixar jag det.


Sen finns det dem som alltid får uppgifterna i knät... utan att de har frågat efter dem. De känner aldrig att de hinner med sina egna saker eller sig själva för de har fullt upp att hela tiden ska göra saker åt andra. Många gånger utan uppskattning eller bekräftelse. Ibland tycker de att det känns lite orättvist och tänker ofta - varför ska alltid JAG behöva göra det?

- Det här fixar väl du?
- Jaha... nej men är det ingen annan som vill så kan väl jag göra det då. 
- Toppen!


MEN... tänk om andra tycker att de gör det så himla bra och uppskattar jättemycket att de fixar den där uppgiften men glömmer att visa sin uppskattning. De har blivit lite bortskämda med att den andra gör det och att de kan lita på att det blir gjort. Och den som gör det känner sig utnyttjad.

Fundera lite på om du själv hamnar i någon av dessa situationerna eller du kanske hamnar i båda vid olika tillfällen. Kan du göra någon förändring i ditt beteende. Fundera också på om du kanske borde visa din uppskattning till någon som behöver det. Du kanske till och med "utnyttjar" någon eller tar lite för givet att de fixar något åt dig.

Självklart finns det dem som tycker om och får massor av energi och uppskattning för att de ställer upp och hjälper till. Men fråga gärna någon gång om de behöver hjälp. 

Ha en fin fredag.

Kram Pernilla Berndtsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln