CRE8 vit ram

Fredagsfengshui

Idag handlar det om att sälja in sig själv. Att ha självförtroendet att berätta för andra vad just du är bra på. Att våga kliva fram och säga - det här fixar jag!

Har du bra självförtroende. Gillar du att ta för dig eller håller du dig helst i bakgrunden. Behöver du synas mer. I det privata behöver du kanske inte ta för dig lika mycket men om du driver ett företag - och inte minst om du är själv - så är det ju viktigt att du i olika sammanhang kan sälja in dig själv. Driver du företag behöver du många gånger svara på frågor kring ditt företag. Vad gör du? Hur går det för dig? Har du många kunder osv?

Ibland upplever jag att det är lite "fult" att sälja in sig själv. Man kan ju inte berätta för andra att man är duktig på något... nej det upplevs ju som skrytsamt och arrogant. Eller..? Är det så? Många gånger tror jag det handlar om att ha lite fingertoppskänsla. Att känna av om det är rätt läge eller om den man pratar med är mottaglig och intresserad. Ibland kan man ju inleda ett samtal men känna efter en stund att det inte passar sig att sälja in sig själv just nu. Men man kan ju alltid räcka över ett visitkort och fråga om det är ok om man hör av sig för att se om man kanske kan hitta möjligheter för samarbete eller helt enkelt säga att man gärna vill veta mer om vad den andra sysslar med i arbetslivet. 

På en arbetsplats måste du kanske visa framfötterna om din chef ska uppfatta att du faktiskt har ambitioner. Berätta vad du vill uppnå eller vill ha fler utmaningar. De flesta chefer tror jag blir positiva till att höra att deras medarbetare vill utvecklas och har kapacitet och vilja till att göra mer. Om de inte gör det så är det ju deras förlust - för har du väl bestämt dig för att du vill mer och du inte får utlopp för det så brukar det ofta sluta med att du förr eller senare går vidare till nya utmaningar. Vem vet du kanske till och med startar eget.

Om du har svårt att sälja in dig själv fundera lite på vad det beror på. Tycker du inte själv att du är tillräckligt bra, kompetent eller duktigt. Känner du dig inte trygg med att lova att du kan lösa uppgiften åt kunden eller företaget. Eller handlar det "bara" om att du inte tror på dig själv. Varför är det så? Är det någon som har sagt det till dig (förutom du själv). Finns det några belägg för att du känner som du gör eller är det bara som du tror och känner.

Nästa gång du hamnar i en situation när någon frågar om ditt företag eller arbetsuppgifter, var stolt och självsäker när du berättar om vad du kan och har åstadkommit. Nej det är inte att skryta. Sluta förminska dig själv och din kompetens. Sträck på dig och ta mer plats. Du kan mera än du tror.

Lycka till och kör hårt!

Ha en fin fredag.

Kram Pernilla Berndtsson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Barbro » Fredags Feng Shui:  ”Vilken bra sammanfattning! Så lätt - och så svårt... Om inte sjukdom "tvingat" ..”

  • Lena » Med Dryboy löser du dynförvaringen.:  ”Vilken smart lösning!”

  • Caroline » En Gul God Morgon.:  ”Åh, den ska jag göra nu! Låter som en bra start - och intressant det där med ant..”

  • Tessan » En Gul God Morgon.:  ”Marias bok har jag också, mycket inspirerande! Väntar hem den om bliss i dagarna..”

  • Hélène (ny följare) » Nytt plank och trädäck.:  ”Vad bra det blev! Roligt att du delar med dig av processen , och även av tankarn..”

Bloggarkiv

Etikettmoln