CRE8 2019 orange vit org web

Tonårsrum del 2

Det finns många bra och kreativa lösningar för kontor och arbetsplats. Bilder från IKEA
Det finns många bra och kreativa lösningar för kontor och arbetsplats. Bilder från IKEA

De flesta tonåringar tycker inte att det är speciellt kul att göra läxor. Se till att det finns rätt förutsättningar för att hitta inspiration och lugn och ro.

Det är viktigt att skrivbordet och läxplatsen är i kraftposition. Dvs stöd bakom ryggen och uppsikt över dörrar och fönster. Prova er fram i rummet och våga vända och vrida på skrivbordet för att hitta bäst placering. På bilderna visar jag bara förslag på skrivbord mm och inte det bästa sättet att möblera enligt Feng Shui. 

Försök att inspirera till en plats i ordning. Det gör det lättare att komma igång och göra läxan. Behöver man städa och rensa skrivbordet varje gång innan man kan sätta sig - tar det lätt för mycket energi och tålamod. Om det går är det jättebra om man kan städa undan också efter läxorna är klara så att skrivbordet är rent innan man ska gå och lägga sig eller göra något annat på sitt rum. Det går att lägga papper mm i en snygg låda istället för pappershögar. Ett tips är också om man har ett litet skrivbord köp gärna vägghängda tidskriftssamlare att ha märkta mappar i. Märk gärna upp dessa också så går det ännu snabbare att snabbt sortera vart papper mm ska vara. 

Under en period kände vi att våra tonåringar lätt blev distraherade av annat på sina rum när det var dags för läxorna. De fick också dåligt samvete när det var klara men fortfarande såg högen med läxböcker när de skulle sova. Det blev liksom som om de sov på kontoret eller arbetade i sovrummet. Vilken vuxen hade fixat det!

Vi bestämde oss för att flytta ut skrivborden och skapade ett  gemensamt kontor och arbetsplats för hela familjen. På så sätt kunde de göra läxorna samtidigt som jag jobbade med mitt företag. Jag fanns tillgänglig för frågor och vi arbetade och koncentrerade oss tillsammans. När vi var klara "stängde" vi kontoret och kunde vara lediga. Deras rum blev enbart vardagsrum och sovrum och detta fungerade jättebra under en lång period tills de kände att de ville ha tillbaka skrivborden på sina rum och hittade en bra balans mellan läxor och ledighet.

Har man inte möjlighet till ett "eget" kontor kanske du kan hitta en plats i köket eller vardagsrummet där ni kan sitta tillsammans för att sedan plocka ihop för dagen och vara lediga. Det finns massor av kreativa och bra lösningar för hemmakontor som inte behöver kosta så mycket. Ge din tonåring ett härligt rum och en bra start på skolåret. Och du - ordningen på rummet brukar smitta av sig i övriga huset.

Imorgon blir det Fredagsfengshui och på lördag kommer ett sista inlägg med lite mer "avancerade" Feng Shui tips för tonårsrummet.

Ha en härlig dag!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln