CRE8 vit ram

Tonårsrum del 1

Ordning & Reda. Bilder från iKEA Ordning & Reda. Bilder från iKEA

Denna veckan börjar de flesta tonåringar skolan igen. Perfekt läge att se över deras rum för att skapa de bästa förutsättningarna för läxläsning, träffa kompisar och sova gott. Hjälp dem gärna att skapa ordning och reda och få en bra start på läsåret. 

Ibland får sängen fungera som soffa eller läxhörna. Bild från IKEA Ibland får sängen fungera som soffa eller läxhörna. Bild från IKEA

Tonåringar växer och utvecklas och förutsättningarna ändras snabbt. Deras rum ska fungera som arbetsrum, vardagsrum och sovrum. De behöver också en plats för lugn och ro, återhämtning och där de känner sig kreativa och får energi. Ibland har de perioder då det helst ska vara mörkt och fördraget. Ofta hör jag vuxna klaga på stökiga tonårsrum. Ja - jag tjatar också! Lyssna på DIN tonåring och försök att komma överens och kompromissa. Vilka "regler" har ni - hemma hos er. Hur ofta städar ni och vad är viktigt för att alla i familjen ska trivas.

Ska ni måla om eller göra större förändringar. Låt dem välja vilka färger de gillar och berätta gärna lite om vad olika färger symboliserar och betyder. Det ger också dig en hint om vad "de behöver". De brukar tycka att detta är jättekul och intressant!

Först och främst - RENSA!
Hjälps åt att ta bort sådant som de inte behöver eller använder längre. Uppmuntra dem till att sälja och skänka. Datautrustning, spel, pappershögar och kläder mm. Vädra och gör en riktig och rejäl storstädning tillsammans, (töm hela rummet om det går) för att ta bort stagnation och få in ny frisk energi.

Titta sedan på hur det ser ut vid sovplatsen och sängen. Sover tonåringen gott där? Har sängen kraftposition? Är där fullt med prylar. Kolla också hur det ser ut under sängen och undvik att ha för mycket saker där, även om det kanske är ont om förvaring. Undvik saker ovanför huvudet. Finns det ett bra sängbord? Investera i nya lakan, täcke och kuddar om det behövs. 

Skaffa BRA förvaringsmöjligheter och satsa på dold förvaring. Ha bra uppmärkta lådor så att man hittar det man letar efter och gör det lättare att lägga rätt sak på rätt plats. Låt dem planera och placera sina saker.

Vad hänger på väggarna? Vad skickar tavlor mm för budskap och vad symboliserar de?  Se till att det finns bra och anpassad belysning för både städning, plugg och mys med kompisar. 

Imorgon fortsätter jag skriva om tonårsrummet och ger lite tips kring skrivbordet och läxläsning.

Ha en fin dag!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Barbro » Fredags Feng Shui:  ”Vilken bra sammanfattning! Så lätt - och så svårt... Om inte sjukdom "tvingat" ..”

  • Lena » Med Dryboy löser du dynförvaringen.:  ”Vilken smart lösning!”

  • Caroline » En Gul God Morgon.:  ”Åh, den ska jag göra nu! Låter som en bra start - och intressant det där med ant..”

  • Tessan » En Gul God Morgon.:  ”Marias bok har jag också, mycket inspirerande! Väntar hem den om bliss i dagarna..”

  • Hélène (ny följare) » Nytt plank och trädäck.:  ”Vad bra det blev! Roligt att du delar med dig av processen , och även av tankarn..”

Bloggarkiv

Etikettmoln