CRE8 vit ram

Om träd

I många kulturer högaktar man träd och trädet är en stark symbol för kunskap, visdom och beskydd. Många känner igen uttrycket "kunskapsträd". Inom Feng Shui har trädet också starkt symbolvärde och man hyser stor respekt för det.

Bildtext: Ett av våra träd i trädgården - Glanskörsbär 'Prunus serrula'. Det har en fantastisk bark och är vackert året om. Blommar i vitt under maj månad.


Om man har stora träd i närheten eller på sin tomt ska man vara rädd om dem. Man får gärna forma, gallra ur och beskära dem efter behov men man ska vara försiktigt med att ta bort helt de utan att ha noga övervägt och funderat på hur det inverkar på omgivingen. Platsens utseende och energi ändras oftast mycket efter ett sådant ingrepp. Vi påverkas av ljudet, ljuset och doften från träd. Man ska inte förakta eller glömma bort att ett hus och en plats kan behöva vindskydd och skugga från ett träd för att "må bra". 

Att sitta vid ett träd är bland det mest rogivande man kan göra tycker jag. Träd kan vara tröstande och lugnande. I Sverige planterade vi förr så kallade vårdträd utanför huvudbyggnaden för att beskydda hemmet och platsen. Populära trädsorter var Lind - som ansågs bringa lycka. Eken - vördades för sin styrka, storlek och livslängd. Tallen stod för trohet och vänskap och Rönnen - sades skydda mot onda krafter. Asken var "världsträdet" i den nordiska mytologin. 

Om du funderar på att plantera ett träd analysera platsen noga. Se till att trädet verkligen passar på platsen. Titta på - storlek och höjd när det är färdigvuxet. Titta på formen på kronan samt på hur det ser ut under alla årstider. Försök att hitta ett träd som passar så bra som möjligt på platsen istället för att sedan behöva sköta om det onödigt mycket, beskära det när det blir för stort eller i värsta fall behöva ta bort det efter några år.

När jag planerade vår trädgård och tomt ville jag gärna ha många träd. Dels för att skapa "tak" och rumskänsla men också för att göra det mer insynsskyddat, locka dit fåglar och insekter samt att jag helt enkelt älskar träd. Jag tycker träd tillhör en trädgård. Jag tittade på växtform, stammen, blomning, höstfärger och total storlek. Till slut fastande jag för Glanskörsbär 'Prunus serrula'. Ett fantastiskt träd men många fördelar och det är dessutom "lättodlat" hos oss. Jag kan varmt rekommendera det och det är vackert under alla årstider. 

Mitt tips är - ska du investera i ett träd - läs på noga och lägg tid på att kolla och jämföra olika sorter innan du bestämmer dig. Ta gärna expertråd om du känner dig osäker. För när du väl har planterat ditt träd så ska det stå där länge, året om, i flera generationer och beskydda, glädja och trösta många.

Lycka till och ha en fin dag!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Barbro » Fredags Feng Shui:  ”Vilken bra sammanfattning! Så lätt - och så svårt... Om inte sjukdom "tvingat" ..”

  • Lena » Med Dryboy löser du dynförvaringen.:  ”Vilken smart lösning!”

  • Caroline » En Gul God Morgon.:  ”Åh, den ska jag göra nu! Låter som en bra start - och intressant det där med ant..”

  • Tessan » En Gul God Morgon.:  ”Marias bok har jag också, mycket inspirerande! Väntar hem den om bliss i dagarna..”

  • Hélène (ny följare) » Nytt plank och trädäck.:  ”Vad bra det blev! Roligt att du delar med dig av processen , och även av tankarn..”

Bloggarkiv

Etikettmoln