CRE8 vit ram

Lektion 11

yin & yang

Då var det dags för Yin & Yang. Man kan enkelt säga att de är motpoler som tillsammans skapar balans. Människan strävar ofta omedvetet efter balans mellan yin och yang när det gäller årstiderna. Under våren och sommaren då yang dominerar ute vill de flesta ha svala och lugna färger inomhus och vi skalar av och gör det "lättstädat". På hösten och vintern då yin dominerar ute längtar vi efter värmen. Vi tar fram filtar, tänder ljus och brasor och använder kraftigare färger när vi inreder, fastän vi har lika varmt inne som på sommaren.

Yang står för det maskulina, kraftfulla, utåtriktade och ljusa krafterna. Yin står för de feminina, "svaga", omhuldande och mörka krafterna. Alla saker och människor har både yin- och yangkrafter och de är alltid relativa termer och måste alltid jämföras med något. Det vill säga att en sak är aldrig bara yin utan kan också vara yang beroende på vad som står jämte eller vad det jämförs med.

Tips: När du inreder försök tänka högt-lågt, mjukt-hårt, kurvigt-rakt och ljus-mörkt för att få fin balans mellan yin & yang. 

Bildtext: Svart och vitt samt högt högt och lågt.  Runda former möter kantiga former. Ex mörka möbler balanseras med ljusa kuddar. Raka former på fåtöljer balanseras med runda bord.  

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Etikettmoln